Tricotajele au devenit o componentă vizibilă a garderobei unui domn abia în ultimii o sută de ani. Până atunci, articolele tricotate nu apăreau în context social, ele fiind purtate în timpul activităților sportive sau ca lenjerie intimă. Primul Razboi Mondial a dus totuși si la relaxarea normelor sartoriale tradiționale. Astfel, în anii ’20 ai secolului trecut, vestele tricotate au devenit o modă datorită prințului de Wales (devenit ulterior Duce de Windsor) care obișnuia să poarte un astfel de articol cu model Fair-Isle în timpul partidelor de golf. Abia incepând cu anii ’30 hainele din tricot au făcut tranziția de la arena sportivă la viața cotidiană, însă au continuat să fie un stil relaxat destinat ocaziilor informale. Modelele preferate erau cele cu guler in “V” și model cu romburi. A mai trecut încă un război mondial până la apariția puloverelor cu guler rotund, a celor cu guler rulat și purtarea lor în public, inițial de către o generație de pictori și muzicieni avangardiști, și apoi de către publicul larg. Până în 1960, tricotajele au devenit mainstream, fiind, în același timp incluse în show-urile de modă de către designeri precum italienii Tai și Rosita Missoni.
Nelipsite astazi din garderoba oricărui domn, tricotajele au un dublu rol: de a oferi caldură și stil persoanei care le poartă.
Alegerea materialelor
Pentru producerea tricotajelor se folosesc diferite fibre de origine animală, cel mai des întâlnită fiind lâna de oaie. Obținută de la oi de până la 7 luni, aceasta este ușoară și facil de prelucrat. Rasa de oi Merinos este apreciată pentru producția celei mai fine si moi lâni, în timp ce rasa Shetland produce o lână mai aspră, dar rezistentă.
Alte lânuri utilizate pentru realizarea tricotajelor sunt vicuña și alpaca ambele provenind de la speciile omonime de lame din America de Sud și apreciate pentru moliciunea lor prețioasă. La fel este și angora, provenită de la specia de iepure crescută încă din sec XVIII pentru acest scop. Obținut din lâna caprelor cu același nume, cashmere-ul este intruchiparea confortului și a costului ridicat, fapt deloc surprinzător dată fiind cantitatea mică de lână obținută de la fiecare capră în parte, aproximativ 150 grame anual. Cashmere-ul reușeste sa fie atât ușor, cât și călduros, combinație care, adăugată calităților sale tactile, explică popularitatea sa crescută în producerea tricotajelor.
Fibrele artificiale sunt de evitat în cazul tricotajelor.
Stilul potrivit
…depinde atat de ocazie cât și de fizicul tău.
Puloverele sunt cele mai întâlnite tricotaje, însă stilul lor informal le face mai puțin potrivite pentru mediul business. Daca totuși vrei să porți un astfel de articol pe sub sacou este bine să alegi un material mai fin pentru a evita deformarea liniei drepte a sacoului.
In afara biroului, în timpul liber, tricotajele vor fi alese în funcție de caracteristicile antropometrice ale purtatorului. Modelul cu guler in ”V” alungeste trunchiul, mai ales daca are linii verticale incluse in model. Este așadar potrivit pentru barbatii scunzi. Un gât lung și subțire nu va fi avantajat de gulerul rotund care coboară sub mărul lui Adam. Pe de altă parte, gulerul rulat (util pentru camuflarea ridurilor din zona gatului) ar trebui evitat de bărbații cu gât scurt, întrucat are darul de a evidenția această trăsatură a fizicului lor.
Măsura potrivită
Ca și cu sacourile, tendința bărbaților este de a purta pulovere prea largi, ceea ce dă senzația de neglijență. Sunt de evitat cele care atârnă în zona taliei deoarece crează o convexitate nedorită chiar și acolo unde aceasta nu există. Domnii cu greutate ar trebui sa se țină departe și de tricotajele prea strâmte. Imaginea abdomenului încercând să depășească limitele puloverului, nu va obține prea mulți admiratori. Dacă te simți vizat, alege cardiganurile, acestea având meritul de a putea fi purtate parțial sau complet descheiate.
Modelul potrivit
Tricotajele sunt o oportunitate de a introduce culoare în ținuta unui barbat, mai ales dacă restul acesteia este sobră în design și croială. În ceea ce privește modelul, cele clasice sunt întotdeauna o opțiune sigură, modelele inovative fiind rareori purtate cu distincție.
Dupa cum am mentionat, modele clasice sunt Fair Isle si Argyle (romb).
Fibrele naturale din care sunt realizate, determină tricotajele sa se lărgească prin purtare și să se micșoreze prin spălare. Pentru a te bucura timp îndelungat de tricotaje, este necesar ca acestea să fie îngrijite corespunzator. Grija începe din momentul în care te dezbraci de pulover (folosind ambele mâini și începând cu marginea inferioara în sus) întrucât își va păstra mai bine forma.
Tricotajele nu se depozitează pe umeraș, ci împăturite, de preferat încorporând hârtie. Se vor spăla în mod ideal de mâna, în apă rece și se vor usca departe de surse directe de căldura (calorifer, soare) pe un suport orizontal.
Sursa foto: gettyimages.com și mrporter.com
Comments
Tags: garderoba cotidiana, tricotaje