Moda este o preferință inițiată de către o minoritate și ulterior adoptată în masă indiferent de afinitatea stilistică, coloristică sau de croială între aceasta și cel care o adoptă. Stilul, pe de altă parte, este selectarea acelor particularități sartoriale care complimentează trăsăturile fizice unice ale unei persoane. Prima abordare a vestimentației înseamnă adaptarea persoanei la formă, pe când a doua abordare presupune adaptarea formei (a croielilor, modelelor) la caracteristicile fizice ale persoanei.
Prin definiție moda este proiectată în a se impune prin trăsături distincte de rigorile clasice ceea ce îi garantează o dată de expirare odată cu sezonul din calendar. Astfel, pentru a urma moda sezon după sezon, este nevoie de o altă și o altă achiziție, în timp ce piesele clasice rămân potrivite, uneori chiar pentru decenii.
Iată care sunt caracteristicile care, interpretate să avantajeze fiecare tipologie de corp, vor face orice costum să reziste testului timpului:
Croiala:
Croiala unui costum îi determină aspectul general, aspect care poate fi încadrat în trei mari categorii:
– Croială englezească: crează o siluetă în formă de clepsidră prin umerii moderat de structurați, talia bine definită. Sacourile sunt prevăzute cu două slițuri paralele.
– Croiala italiană: Croitorii italieni sunt considerați cei mai talentați din lume. Ei au descoperit care este croiala care permite bărbaților cu diferite forme de corp să se apropie de silueta masculina ideală, cea în forma literei V. Aceasta urmărește îndeaproape liniile corpului, îndeosebi în zona taliei. Umerii sunt bine definiți.
– Croiala americană (sack suit- eng): este caracterizată de linii drepte, umeri nestructurați, talie nedefinită. Sacoul este prevăzut cu trei nasturi.
Totuși, denumirile croielilor sunt mai puțin relevante, designerii îndreptându-și atenția asupra stilurilor pe care le consideră atractive, indiferent de naționalitate. Important de știut e care dintre aceste croieli sunt potrivite în funcție de caracteristicile fizice ale purtătorului.
Materialul:
Al doilea element important care influențează aspectul final al unui costum. În timp ce costumul profesional standard este realizat din lână fină, pentru un aspect mai sportiv sau potrivit pentru sezonul rece o alegere potrivită este țesătura mai aspră și mai puțin densă a tweed-ului. Materialele mai ușoare, cum este inul, sunt potrivite și plăcut de purtat pentru sezonul cald, dar au dezavantajul că se șifonează cu ușurință. Momentul zilei, evenimentul și antropometria purtătorului determină și alegerea culorii optime a costumului:
- Gri antracit și albastru marin sunt culori clasice pentru mediul profesional, în timp ce evenimentele care au loc după lăsarea întunericului dictează culoarea neagră. Culorile deschise sunt practice pentru sezonul cald prin faptul că reflectă lumina, absorbind astfel cea mai redusă cantitate de căldură, însă pentru bărbații robuști prezintă dezavantajul de a le accentua dimensiunea corpului. De această caracteristică a culorilor deschise, ar putea profita, bineînțeles, bărbații zvelți.
- Jacheta și pantalonii de culori diferite nu sunt o alegere potrivită pentru un corp masiv sau de înălțime mică întrucât îl separă vizual în două jumătați, când ar fi avantajat de linia verticală neîntreruptă a unui costum cu două piese în aceeași culoare.
Umerii:
Lățimea umerilor jachetelor a variat odată cu moda, însă dimensiunea ideală este cea care nu depășește lățimea naturală a umerilor purtătorului, sau o depășește foarte ușor pentru a echilibra dimensiunea șoldurilor.
Umerii prea lați subdimensionează vizual capul, în timp ce umerii prea înguști au efectul contrar de amplificare.
Reverele:
Termenul a apărut în sec. XVIII și desemna marginile rămase descheiate ale hainelor care, în mod obișnuit se închideau până sus.
Există trei tipuri de revere:
– Ascuțit, folosit îndeosebi pentru jachetele la două rânduri de nasturi sau dinner jackets.
– Crestat, cel mai des întâlnit pentru jachetele de zi sau business.
– Șal – specific ținutei Black Tie.
Un sacou la un sigur rând de nasturi cu revere ascuțite poate arăta foarte distins. În plus, reverele ascuțite crează iluzia de înălțime prin direcționarea privirii către umeri, în timp ce reverele crestate atrag atenția către mijlocul pieptului.
Talia:
Talia (punctul cel mai îngust al) unui sacou corect croit trebuie să corespundă cu nasturele superior, în cazul sacoului cu doi nasturi, respectiv cu nasturele din mijloc la sacoul cu trei nasturi. Poziționarea acestuia poate ajuta la alungirea vizuală a bustului, dacă se află cu 1-2 cm sub talia naturală a purtătorului sau poate crea acest efect pentru picioare, dacă se află mai sus de talie.
Nasturele inferior, fie că este al unui sacou cu doi sau cu trei nasturi va rămane întotdeauna descheiat, fie și numai pentru a facilita accesul la buzunarele pantalonilor. Jacheta se descheie la toți nasturii doar când purtătorul este asezat. Acest lucru împiedică deformarea și șifonarea.
Șlitul:
Marginea jachetei a fost inițial prevăzută cu o tăietură pe lungime, pentru a facilita practicarea sportului epocii: echitația. În prezent, sacourile pot un avea sliț pe mijloc, două laterale (specific britanic) sau, cum este cazul dinner jackets, specifice ținutei black-tie, niciunul.
Pantalonii:
Li se acordă mai puțină atenție decât sacoului, însă niciun costum nu va putea purta acest nume fără o pereche de pantaloni din același material si aceeași culoare, a căror croială, deși poate părea una simplă, implică multe detalii: lungime, circumferință, pense, talie, bucle pentru curea sau nasturi pentru bretele. Din experiență, știu că pantalonii se uzează mult mai ușor decât sacoul, așa că, pentru a crește semnificativ durata de viață a costumului, recomand achiziționarea a două perechi de pantaloni.
Subiectul merită un spațiu mai amplu, însă mă străduiesc să comprim în câteva fraze, cele mai importante detalii. Lungimea pantalonilor reprezintă una dinte cele mai întâlnite greșeli în vestimentația masculină, depășind dimensiunea ideală care presupune ca pantalonii să nu formeze mai mult de o cută în partea din față. Pentru ca acest lucru să se întâmple, pantalonii vor fi croiți după o taietură înclinată, mai scurți în spate, în așa fel încât, stând în picioare, marginea atinge tocul pantofilor și mai lungi în față.
Lipsa cutelor crează o linie verticală care alungește vizual silueta, în timp ce excesul de material face pantalonii să pară împrumutați din garderoba unui bărbat mai înalt și adaugă kilograme oricărei anatomii.
În ceea ce privește tivul, cel simplu este considerat mai formal decât cel tip manșete.
Comments
Tags: american cut, costumul masculin, croiala americana, croiala englezeasca, croiala italiana, english cut, italian cut, revere, slitul