Istoria modei este mai puțin o cronologie a faptelor , și mai curând o punere în contextul unor realități cotidiene, o sursă de inspirație și un excelent reper în construirea sau dezvoltarea stilului personal. Moda secolului trecut se conformează limitărilor celor două războaie mondiale și a reconstrucției de după acestea, marii recesiuni economice,  dar oferă în același timp un spațiu al eliberării de cotidian, o lume a fanteziilor în culori luminoase și  țesături fine, o formă de artă, influențând și lăsându-se influențată de idealul de frumusețe feminină, celebrând noile idealuri și evoluția femeii.

Sunt sigură că fiecare dintre voi vă veți regăsi fie în croielile, lungimile, siluetele , fie doar în atmosfera uneia dintre epocile modei secolului XX și sunt nerăbdătoare să-mi spuneți dacă vă simțiți o divă a anilor ’30, o tânără nonconformistă a perioadei hippie sau un model androgin al anilor 2000. Găsesc mai utile, în acest demers, interpretările moderne ale stilului acelor ani, în special ai celor de la începutul secolului, de aceea, imaginile care ilustrează această serie de articole vor fi cât se poate de actuale.

Voi începe această serie cu anii ’30, o perioadă feminină prin excelență, eliberată atât de corsetele incomode de la începutul secolului, cât și de siluetele androgine, croielile lipsite de formă ale anilor 20, pentru a aduce în prim plan formele feminine într-o manieră mai provocatoare ca oricând. Umerii dezgoliți, spatele gol și inovativa croială bié a creatoarei Madeleine Vionnet, subliniau orice formă. Femeile renunță la ornamentele în exces și aleg haine practice și comode, pentru zi, precum costumul din jerseu de lână, în două piese: sacou până în talie și fustă până la mijlocul gambei, realizat de Coco Chanel.

Funcționalitate de zi

Anii 30 au fost prima perioadă din istorie, când femeile și-au pus cu adevărat în practică, educația și abilitățile, integrându-se în activități profesionale. În consecință, hainele de care aveau nevoie, erau simple și funcționale. Resursele financiare erau reduse pentru majoritatea, ceea ce a făcut apel la spiritul practic al femeilor: hainele erau reparate mai curând decât înlocuite, iar diversitatea ținutelor era asigurată de accesorii. Bijuteriile veritabile ale deceniilor trecute au fost înlocuite cu broșe, cercei și inele fantezie. Mănușile moi din piele întoarsă, pălăriile și spectaculoasele turbane, întregeau garderobele elegante ale vremii.

Spre sfârșitul deceniului, funcționalitatea devine încă mai importantă și, odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial,  în 1939, pantalonii, puloverele, pantofii cu tocuri scurte sunt alegeri din ce în ce mai întâlnite.

Această preferință pentru simplitate nu însemna că moda își pierde din feminitate, dimpotrivă, designerii compensează prin atenție asupra taliei: rochii cu cordoane, elastice, curele în talie, decolteuri (mai) adânci, volane, imprimeuri florale și geometrice.

 funde si volane

Funde și volane

rochie croiala bieRochie cu croială bie

fuste croala bieFuste cu croială bie

jacheta boucleJachetă bouclé

jacheta boucle v2Jachetă bouclé

Strălucire de seară

 În timpul marii recesiuni economice, cinematografia a continuat să mențină standardul de fast și eleganță, foarte ridicat. Marlene Dietrich, Joan Crawford sau Barbara Stanwyck erau printre puținele femei care se mai puteau bucura de luxul oferit de creațiile designerilor vremii: Madeleine Vionnet, Elsa Schiaparelli, Coco Chanel, Robert Piguet sau Cristobal Balenciaga. Hollywood-ul era podiumul pentru rochiile cu spatele gol, decolteurile drapate, trenele spectaculoase, croite pentru a crea iluzia de suplețe și înălțime. Blănurile de orice fel reprezentau un obiect al dorinței și erau purtate în aproape orice situație de cei care și le permiteau. Totuși, caracteristica de ansamblu a hainelor de seară a anilor 30 a fost minimalismul. Poate de aceea, creațiile acelei perioade și-au păstrat caracterul actual până astăzi.

anii 30_v1

anii 30_v3

anii30_v5

anii 30_v6

gulere din blana_interpretare modernaO interpretare foarte modernă a modului de purtare a gulerelor de blană

© foto: thesartorialist.com, gettyimages, net-a-porter.com, nordstrom.com

Comments

comments

 

Tags: ,