ROYAL ASCOT

Micul orășel Ascot din comitatul Berkshire, gazda celei mai așteptate competiții hipice din Marea Britanie, își așteaptă începând de astăzi și până Sâmbătă, 22 Iunie, oaspeții, sosiți atât pentru a admira măiestria și frumusețea cailor pur-sânge, cât și pentru adevăratul podium de modă ad-hoc , Royal Ascot fiind și unul dintre cele mai așteptate evenimente mondene ale calendarului britanic. Aflat la mai puțin de 10 km de castelul Windsor, evenimentul se bucură de prezența constantă a membrilor familiei regale, însăși regina Elizabeth făcându-și apariția în fiecare zi la aceeași oră.

queen_1920658a
Accesul pe hipodrom se face prin mai multe zone:
• Royal Enclosure
• Grandstand Admission
• Silver Ring
• Heath Enclosure
Cea mai râvnită dintre acestea este Royal Enclosure, datorită vizibilității excelente asupra curselor , celor mai bune condiții de agrement și relaxare și, bineînțeles, datorită exclusivismului cu care este asociată.

Prin urmare, accesul la Royal Enclosure este condiționat, pentru cei care participă pentru prima dată la eveniment, de o cerere adresată Royal Enclosure Office, însoțită de o recomandare din partea unei persoane care a participat în cel puțin patru ani precedenți la competiție. Odată obținut acordul de participare, participanților li se cere să-și achiziționeze insignele pe care va fi trecut numele, insignele nefiind transmisibile. Iar pentru că dacă britanicilor le place ceva, acestea sunt regulile, accesul la Royal Enclosure impune un cod vestimentar strict, respectat cu plăcere atât de domni, cât și de doamne.

Pentru doamne, acesta este reprezentat de:

  • Rochii de zi cu lungime în zona genunchilor.
  • Bretelele rochiilor sau bluzelor ar trebui să aibă o lățime de cel puțin 2.5cm
  • Sunt acceptate sacourile sau șalurile, însă rochiile și topurile de sub ele se vor supune regulilor de mai sus.
  • Costumele formate din sacou și pantaloni sunt permise. Pantalonii vor fi lungi și din același material și culoare ca și sacoul.
  • Rochiile tip corset, cele care dezvăluie umerii, cele cu bretele care se prind la ceafă, nu vor fi acceptate.
  • Talia trebuie acoperită.

Accesoriile care lasă loc imaginației sunt pălăriile, un accesoriu nelipsit din ținuta unei doamne care participă la Royal Ascot, indiferent de zona la care are acces. De fapt, Joi,  supranumită în contextul competiției și Ladies Day, este o zi în care atenția presei, a participanților și a tuturor celor interesați, se mută de la cursele de cai, către ținutele doamnelor, care se remarcă prin creativitate și originalitate. Începând cu ediția din acest an, în zona Royal nu mai sunt permise fascinators sau accesoriile pentru cap, care nu au o bază de minim 10 cm în diametru.

dwalliams_lstone_v_22jun12_rex_b_426x639Modelul olandez Lara Stone și comediantul David Walliams

fbbruce_v_21jun12_pa_b_426x639

sophiewessex_v_21jun12_rex_b_426x639

kjenkins_v_22jun12_pa_b_426x639

Domnii sunt așteptați în ținută de gală pentru zi (eng. Morning dress)  compusă din jachetă  (eng. Morning coat, amer. – Cutaway), vestă, pantaloni de culoare gri inchis cu dungi fine negre, pantofi negri și pălărie gri sau neagră.  Pentru că este un subiect deopotrivă complex și care îmi face plăcere sa-l discut, îl voi dezvolta mâine, când sper să avem și primele imagini de la curse.  Esențial de menționat, pentru a evita traducerile defectuoase care pot apărea – dacă ar fi să ghicesc două dintre ele  – redingotă sau chiar frac!- Morning dress, respectiv Morning coat nu au un termen omolog în limba română, așa că ne vom referi la ele ca la ținută de gală pentru zi, respectiv, jachetă de gală pentru zi.

jmichibata_jbutton_v_21jun12_pa_b_426x639

Participanții din alte țări pot purta costumul popular al țării de origine. Cadrele militare sunt binevenite în uniformă.

Strictețea codului vestimentar scade progresiv pentru celelalte zone stabilite în cadrul evenimentului: Grandstand Admission, Silver Ring sau Heath Enclosure: sunt acceptate fascinators ca accesorii, domnii pot purta și un simplu costum business negru sau gri în loc de morning dress, însă decența și moderația sunt cerințe sine qua non.

sursa foto: http://www.vogue.co.uk/

Comments

comments

 

Tags: , , , , ,