Poate vi se pare curios cum, un flux atât de mare de informații referitoare la vestimentație și avalanșa de specialiști, consultanți și consilieri nu rezolvă cu nimic peisajul  dezolant al sălilor de ședințe, restaurantelor, sau, pur și simplu, al străzii, dat de domni în costume prea mari, prea mici,  prea nepotrivite cu momentul zilei, context sau persoana care le poartă. O posibilă explicație a venit, încă o dată, din partea nenumăratelor surse online care tratează subiectul imaginii a cărei expresie este vestimentația. Așadar, dacă vă preocupă propria imagine, alegeți cu prudență specialistul în mâinile căruia o lăsați. În caz contrar, riscați să urmați sfaturi ca cele ce urmează, iar rezultatele, vă asigur, nu vă vor face cinste.coltul rusinii_2

Încep cu un Curriculum profesional în care sunt menționate branduri recunoscute, studii de design vestimentar, apariții în media, etc. Stilistul Simona Hulber vă propune, domnilor, câteva opțiuni pentru o situație „ceremonială”: smoching, frac, costum negru, costum shiny sau fantezii. Pentru culturalizarea maselor neștiutoare, se apelează la istoria costumului. În cazul smochingului, denumirea ii vine de la ocazia de purtare. Era imbracat dupa dejun, cand domnii se retrageau sa fumeze si astfel a primit eticheta de smocking jacket”. Deja am pierdut șirul ocaziilor când trebuie să spun că smochingul este o ținută de gală destinată exclusiv evenimentelor ce au loc după lăsarea întunericului sau după ora 18:00, în funcție de ce survine mai întâi. Încă din zorii existenței sale, smochingul era îmbrăcat după cină, nu după prânz!

„Pentru o tenta acentuata de ceremonie puteti adauga un brau din matase sau o curea si bineintels un pantof de lac.” Cureaua nu este egală, din punct de vedere stilistic, cu brâul. De fapt, cureaua nu își are locul alături de papion într-o ținută de ceremonie. Informații despre accesoriile corecte pentru ținuta de ceremonie pot fi consultate aici.

Sunt doar la al treilea paragraf al articolului și aș vrea să închid. Încă una și gata. Culoarea papionului nu trebuie sa fie neaparat neagra sau rosie, o puteti asorta cu rochia partenerei sau puteti alege un contrast puternic pentru un look nonconformist. Într-adevăr, denumirea codului vestimentar care impune purtarea smochingului, și anume Black-Tie este absolut orientativă! BLACK nu înseamnă neapărat negru, poate fi roșu, animal print, imprimat cu fotografia partenerei sau cum preferați, pentru un look nonconformist, bineînțeles!

Știu că am spus că a fost ultima, dar nu mă pot abține. Completati tinuta cu un pantof negru simplu sau pantof de lac”. Îmi plac atât de mult termeni ca „simplu”, „normal”, „clasic”, aruncați acolo unde cunoștințele de specialitate nu permit folosirea cuvintelor desemnate.

Pentru cei care țin pasul cu moda, un „costum shiny sau un „costum în trenduri”.

În intenția de a face lumină în privința semnificației termenului dress-code, Simona Hulber, ne informează: „Black-tie = smoching sau costum negru de gala sau redingota(…) Daca vrem sa iesim in evidenta merge si un frac.Departe de a fi, la alegere – smoching, redingotă sau frac, Black Tie, este, pe lângă cod vestimentar,  un standard și o tradiție extrem de specifice și distincte.  Din nou, descrierea codului vestimentar black-tie și a ținutei specifice în articolul pe care l-am scris aici.

 

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , , ,