În garderoba majorității clientelor mele există o pereche de jeansi, din perioada facultății, păstrată drept etalon de măsuri ideale.  Dovadă a unei talii odată atât de subțiri sau motivație pentru reîntoarcerea la ea, jeansii din facultate sunt, într-un mod amuzant, o piesă esențială în garderoba feminină.

În ceea ce vă privește,  domnilor, aceeași situație, doar că motivația voastră nu are legătură cu vanitatea, ci mai curând cu confortul  și statornicia unei relații de lungă durată 🙂

Jeansii se bucură de cea mai mare longevitate în garderoba masculină pentru că, odată găsită croiala și culoarea potrivite, ei devin un partener de încredere atât pentru bărbatul care face  loc în programul săptămânal, multor inaugurări, lansări, deschideri, degustări și alte evenimente relaxat-urbane, dar și pentru cel care se bucură de viață la concerte în aer liber, la o bere cu prietenii sau testându-și motocicleta pentru sezonul ce stă să înceapă.

Oricare ar fi stilul vostru de viață, apreciați jeansii pentru caracterul lor practic și nepretențios, pentru comoditate și versatilitate.

Cum se face, totuși, că acea pereche de jeansi de un indigo ideal și un confort perfect, este o apariție din ce în ce mai rară pe rafturile magazinelor?

Un prim răspuns ar fi că tocmai datorită durabilității acestui tip de material, producătorii adaugă în fiecare sezon elemente care să-i particularizeze, să-i situeze într-o perioadă sau alta a modei, punându-le astfel și o eticheta cu data de valabilitate. Jeansilor atemporali le sunt specifice câteva elemente:

  • Talia medie. Mai exact betelia lor se așează exact pe oasele bazinului, nu sub ele ca în cazul rapperilor, nici în talie pentru un aspect  asemănător lui Steve Jobs în anii ’90.
  • Culoarea uniformă.  Indigo pentru sezonul rece și albastru mediu pentru sezonul cald sunt nuanțe nu doar potrivite pentru contexte dintre cele mai variate, ci vor arăta bine și după multiple spălări. Aspectul intens prespălat, efectele în jurul buzunarelor, genunchilor, culorile „speciale” sunt mai potrivite adolescenților și cântăreților în căutare de contract.
  • Croiala care urmărește îndeaproape liniile anatomiei, fără a se mula în vreun loc.

Pentru că îmi displac formulările vagi, voi elabora ultimul punct în funcție de principalele tipologii ale anatomiei masculine:

  • Bărbații cu o siluetă atletică sau suplă și o înălțime peste 180 cm, vor arăta excelent într-un model drept: aceeași circumferință de la șolduri până la coapse, aceeași circumferință (dar cu 3-4 cm mai mică) de la genunchi la gleznă.

straight fit front-Levis

  • Modelul slim arată bine pe o siluetă subțire de înălțime medie și peste medie, acesta fiind cu 3-4 cm mai îngust de sus până jos față de modelul drept. O altă diferență notabilă este circumferința de la genunchi la gleznă care se reduce ușor de sus în jos.

slim fit front-Levis

  • Înălțimea medie poate fi maximizată cu jeansi drepți a căror margine inferioară atinge tocul pantofilor. Se crează astfel, din punct de vedere vizual, o linie verticală (mai lungă decât în cazul modelelor slim sau skinny care se opresc deasupra pantofilor), care crează iluzia de înălțime.

lungimea jeansilor

  • Dacă ați pierdut adresa sălii de sport, jeansii bootcut pot masca temporar acest lucru. În cazul acestui model, circumferința de la genunchi la gleznă crește ușor de sus în jos, fără a depăși o diferență de 4 cm. Această croială mai largă în partea inferioară echilibrează volumele din zona șoldurilor și abdomenului. Dimensiunea și poziția buzunarelor contribuie și ele la percepția asupra corpului vostru, astfel, un posterior cu care nu vă mândriți, poate părea mai mic în jeansi cu buzunare mari și apropiate. Modelul bootcut arată cel mai bine, evident, alături de bocanci, ghete și, în general încălțăminte masivă, cu talpa groasă, spre deosebire de mai delicatele modele Oxford sau Derbies care ar fi pe nedrept acoperite de croiala evazată.

bootcut fit -Levis

Aleși cu atenție, jeansii vă pot crea o varietate de imagini, toate masculine și puternice. În ceea ce mă privește, sper ca scene din Rebel without a Cause să se filmeze și pe străzile din București în această primavară. 🙂

James Dean - v3

sursafoto: us.levi.com, britannica.com

Comments

comments

 

Tags: , , , ,