Sacoul este o piesă structurată, cu un contur exterior precis, bine definit.  În contrast, un cardigan, spre exemplu, este destins, lipsit de formă exactă.

Aceste caracteristici determină drapajul (modul în care o piesă vestimentară se modelează după corp) sau, altfel spus, felul în care hainele ar trebui să arate pe noi pentru a fi puse în evidență după cum au fost gândite și, mai important, pentru a ne sublinia în mod avantajos propria noastră anatomie.

Astfel, un cardigan poate fi ales într-o mărime mai mare dacă urmărim un aspect relaxat, ușor neglijent sau într-o mărime mai mică dacă suntem mândri de un corp suplu și armonios.

Sacoul a fost însă gândit și construit pentru a urmări îndeaproape liniile anatomiei masculine, fără să limiteze în vreun fel mișcările, fără să strângă, fără să existe spații artificiale între corp și țesătură. Pentru a crea o astfel siluetă armonioasă și echilibrată, se impune o precizie ridicată în alegere.

Astfel, dacă sacoul pe care intenționați să-l achiziționați are una dintre următoarele caracteristici, locul lui este pe raftul magazinului și nu în garderoba voastră:

  • Cute în dreptul nasturilor

Sacoul închis la primul nasture, în cazul sacoului cu doi nasturi sau la nasturele din mijloc, în cazul sacoului cu trei nasturi, trebuie să se așeze drept sau ușor apropiat de talie, atunci când urmăriți un aspect cambrat. Cutele care formează un x având ca centru, nasturele închis, sunt un semn al  unui sacou prea strâmt. În această situație, puteți încerca un număr mai mare, însă cum verificarea mărimii unu sacou începe de la piept și continuă cu umerii, este probabil că, un astfel de sacou, va fi mare în zona pieptului și a umerilor. Următoarea soluție ar fi încercarea unui alt tipar (un brand, magazin sau atelier diferit) sau a unui alt model (o croială dreaptă în defavoarea uneia strâmte, cambrate). Cea mai eficientă soluție este însă adaptarea corpului la sacoul preferat. Altfel spus, vizitați mai des sala decât restaurantul, parcul decât bucătăria.

nasturi vs varianta corecta

  • Umeri concavi

Această curbă în interiorul mânecii, imediat sub cusătură, se formează atunci când umerii sacoului sunt mai mari decât umerii purtătorului. Cea mai exactă metodă de testare a măsurii corecte a umerilor este prin apropierea de o suprafață verticală plană (un perete), ca și cum ne-am sprijini de aceasta. Umărul sacoului, ar trebui să atingă suprafața aproape concomitent cu umărul nostru. Dacă distanța între aceste două momente este mai mare, umerii sacoului sunt prea mari pentru anatomia noastră.

umeri concavi

  • Distanța între gulerul sacoului și cel al cămășii

Pornim de la presupunerea că între gulerul cămășii și gât nu există un spațiu mai mare de un deget. În acest caz, gulerul sacoului va sta fix pe gulerul cămășii. Orice spațiu între acestea, indică fie o postură aplecată în față, a purtătorului, poziționarea diferită a umerilor purtătorului (unul mai sus decât celălalt – situație mai des întâlnită decât vă imaginați), fie sacoul este croit pentru un tipar mai mare decât anatomia dumneavoastră (un gât mai gros).

Din păcate, acesta este un detaliu pe care, în mod firesc, îl vedem mai mult la cei din jur, decât la propria persoană. Vestea bună este că odată ce percepem diferența pe care o face un guler corect poziționat, putem verifica și singuri acest aspect, cu ajutorul a două oglinzi.

  • Umeri în valuri

Postura purtătorului, umerii înguști ai acestuia/mai înguști decât ai sacoului, respectiv umerii prea mari ai sacoului, pot întrerupe linia continuă a umerilor în partea lor superioară. În cazul în care alegeți un sacou de serie/ ready-to-wear, adică din magazin, soluția și pentru această problemă, este să căutați în altă parte un tipar mai potrivit: unii producători realizează costume cu umeri perfect drepți care au nevoie , pentru a sta în poziția corectă, de un corp pe măsură, în timp ce alții preferă sacourile cu o structură mai relaxată și implicit mai indulgentă pentru un corp imperfect.

umeri in valuri vs varianta corecta

  • Înclinarea mânecii

Acest termen face referire la poziția mânecii sacoului în raport cu poziția naturală a brațelor purtătorului într-o postură neutră (cu mâinile pe lângă corp). Este de așteptat ca odată cu mișcarea mâinii să apară cute pe mânecă, însă, în postură neutră, mâneca ar trebui să fie  dreaptă, atât lateral, cât și din față și spate. Dacă aveți deja un sacou ale cărui mâneci au o poziție diferită de cea a brațelor, acesta poate fi ușor ajustat de către un croitor priceput.

sursa foto: gettyimages.com, www.premiilegopo.ro

Comments

comments

 

Tags: , , , , , ,