Evenimentele sociale poartă denumiri specifice deoarece se deosebesc între ele prin scopul cu care se organizează: celebrarea unei persoane, a unui fapt de mare însemnătate, durată, ținuta invitaților, meniu, activități: dans, discursuri, interacțiune socială.

Iată care sunt particularitățile fiecăruia:

Evenimentele cocktail se împart în trei categorii în funcție de formalitate:

     Cocktail buffet:

– Cel mai puțin formal.

– Are loc între 16:00 si 19:00. Durează nu mai mult de trei ore.

Se servesc gustări care se pot mânca fară a fi nevoie de tacâmuri sub formă de canapés sau  tartine: brânzeturi nobile, fructe de mare, specialități asiatice, legume. Pentru a evita micile neplăceri, ține un servețel la îndemână. Nu lua înghițituri prea mari și mestecă relativ repede pentru a putea vorbi.

Ținuta este de obicei informală: pentru bărbați  costumul nu este obligatoriu. Cămașa fără cravată, pantalonii (chinos – eng), pantofii tip Monks, Loafers din piele întoarsă sunt perfect acceptabili. Si doamnele pot purta pantaloni la un astfel de eveniment, împreună cu o cămașă sau bluză.

 

     Cocktail party:

Invitații aparțin de obicei aceluiași mediu profesional, așadar, petrecerile de acest tip sunt o bună ocazie de a stabili relații noi sau de a iniția viitoare contracte de afaceri. Stabilirea unui scop înainte de eveniment este o idee bună, fie ca e vorba despre a cunoaște persoane noi care ar putea sa ne ajute în demersurile profesionale, sau de a ne face cunoscute ideile și serviciile. Cărțile de vizită nu trebuie sa lipsească.

– Eveniment semi-formal.

– Se servesc aperitive, invitații stau în picioare pe durata întregului eveniment.

– Bărbații pot purta un costum închis la culoare sau pantaloni și blazer în culori diferite.

– Ținuta potrivită pentru o doamnă poate fi o rochie midi, sau deasupra genunchiului, nu foarte decoltată și pantofi cu toc.

 

     Recepția (cocktail reception – eng, amer):

– Cel mai formal dintre cele trei.

– Ținuta obligatorie este rochia lungă pentru doamne și black-tie pentru domni.

– Se ține în onoarea unei personalități sau eveniment important.

 

     Balul:

Balul Imperial (Kaiserball) de Anul Nou la Palatul Hofburg. sursa foto: www.austria.info

     Balul este un moment social la care accesul se face exclusiv pe bază de invitație.  Evenimentul se desfasoară după ora 20:00 și include o cină formală și dans.

– Număr de invitati: cel puțin 200

– Locație: cum extrem de puține case private dispun de spațiul necesar găzduirii a câteva sute de invitați care urmează să danseze și  să cineze, se poate spune că locația tipică a unui bal va fi sala amenajată în acest scop a unui hotel.

– Un eveniment asemănător este serata, dar, spre deosebire de aceasta, invitații la un bal au vârste diferite. Un exemplu de serată (lăsând la o parte denumirea) este Balul Absolvenților.

 

     Gala:

         Gala aniversară 50 de ani  de la înființarea Observatorului din Munich, Octombrie,2012. Sursa foto: www.eso.org

Acest eveniment care are loc seara, include o cină cu mai multe feluri, cu locuri prestabilite la mese. Se organizează de obicei pentru înmânări de premii, strângeri de fonduri, se țin discursuri și uneori se dansează. Ținuta standard este black-tie. Spre deosebire de baluri, galele sunt deschise publicului plătitor de bilet.

 

Comments

comments

 

Tags: , , , , , , ,