Forma corpului reprezintă o metodă de analiză a anatomiei, bazată pe evaluarea structurii osoase (dimensiunea corpului în trei puncte: umeri, talie, șolduri). Scopul acesteia este de a ne indica cum putem folosi hainele și accesoriile, culorile și croielile, materialele și volumele pentru a crea o imagine echilibrată a propriei anatomii.

Am ales o abordare care folosește similitudinea formelor corpului cu literele de tipar, respectiv o cifră, datorită parametrilor recognoscibili ai acestor simboluri. Altfel spus, urmărind reperele pe care urmează să le menționez, oricine își poate imagina cum arată conturul unei siluete care se aseamănă cu litera X sau cu litera I.

Silueta în forma literei X

Feminină prin excelență, silueta în formă de X, cunoscută și sub numele de siluetă clepsidră, se remarcă prin talia subțire, punctul forte al acestei anatomii. Umerii și șoldurile au aproximativ aceeași dimensiune, bustul și posteriorul sunt bine conturate. De reținut este că tipul de siluetă nu are legatură cu greutatea sau mărimea pe care o purtăm la haine, dar, bineînțeles, anumite tipuri de siluetă sunt mai predispuse să includă persoane mai suple sau mai corpolente.

silueta-X

                                                 Halle Berry, un exemplu categoric de silueta X

Silueta în forma cifrei 8

Silueta în forma cifrei 8 este una feminină, cu talia marcată și umerii și soldurile de aproximativ aceeași dimensiune, deși există situații în care umerii pot fi mai înguști decât șoldurile. Astfel, silueta 8 este asemănătoare cu cea în forma literei X, diferența esențială constă în faptul că cel mai lat punct al acestei anatomii nu se află în zona inferioară a șoldurilor, ci imediat sub talie, în zona superioară a soldurilor.

Iată două exemple autohtone de siluetă în formă de 8, pe care le-am ales pentru că ilustrează foarte bine această tipologie.*

silueta8 - Copy

* Imaginile nu îmi aparțin, oricine are drepturi de autor asupra acestora, îmi poate cere să le înlătur de pe site.

Silueta în forma literei A

Femeile cu un corp ale cărui dimensiuni seamană cu litera A (sau cu o pară) se bucură de o distribuire a masei adipoase, considerată de medici drept cea mai sănatoasă și de cel mai mic risc de contractare a unei boli cardiovasculare.

Cea mai evidentă trăsătură a acestei siluete o reprezintă umerii îngusti în raport cu șoldurile, ceea ce duce la un aspect suplu în partea superioară a corpului, inclusiv talia și mai masiv în partea inferioară (șolduri, posterior, gambe).

amfAR Inspiration Gala Los Angeles - Arrivals

Kristin Davis, silueta A

Silueta în forma literei V

Anatomia V se caraterizează prin masivitate în zona umerilor si spatelui superior comparativ cu talia și șoldurile. Beneficiile acestui tip de siluetă sunt  totuși dintre cele mai plăcute: bust bine conturat, picioare zvelte.

"Margin Call" New York Premiere

Umerii mai lați în comparație cu șoldurile subțiri ale actriței Demi Moore o incadrează în tipologia de silueta V

Silueta in forma literei H

Oricat de mult ar tine dieta, lipsa taliei va rămâne problema de nedepășit a acestui tip de siluetă. Acest lucru se intampla din cauza structurii osoase, care, în acest caz se prezintă sub forma unui trunchi scurt, cu distanță mică între ultima coastă și oasele bazinului, aceasta distanță nepermițând formarea unei talii subțiri. În cazul siluetei “X” aceasta distanță este mare, prin urmare există suficient loc pentru a acomoda talia subțire specifică . Umerii și soldurile au aproximativ aceeași dimensiune, mărimea bustului variază de la mic la mare, iar posteriorul poate fi atât plat, cât și mai bine conturat.

Anne Hathaway_H2

Anne Hathaway, silueta H

Silueta în forma literei O

Ceea ce dă unei siluete forma literei O este zona abdominală, în jurul căreia se acumulează cea mai mare parte din greutatea corpului. În multe cazuri, aspectul general este unul robust, cu forme pline, însă silueta O nu este sub nicio formă echivalentă cu supraponderabilitatea.

The Academy Of Television Arts & Sciences Presents An Evening With "Mike & Molly"  - Arrivals

Actrița Melissa McCarthy, silueta O

Silueta în forma literei I

Atletică, suplă sau chiar firavă, silueta în forma literei I seamănă cu silueta H prin dimensiunile aproximativ egale ale umerilor și șoldurilor și prin lipsa unei talii bine evidențiate. Totuși, spre deosebire de forma H, umerii siuetei I sunt mai înguști iar șoldurile mai suple  Se poate spune despre acest tip de anatomie că este mai curând androgină.

forma I

Rachel Zoe

 sursa foto: gettyimages.com

 

Comments

comments

 

Tags: ,